2014. március 7., péntek

Pénteki Kedvencek - Társasjátékok I.

Sziasztok!

Mostanában elég sokat társasoztunk a barátommal, így jött, hogy ez legyen a Pénteki Kedvencek témája.

Amúgy is nagyon szeretek társasozni, kártyázni nem igazán tudok, de UNO-zni imádok, Ő viszont azért nincs oda annyira, de társasozni Ő is szeret.

Sajna nálunk túl sok társasjáték nincs, legalábbis nem túl jó állapotban vannak, a kicsi Klau szépen szétdarálta őket... :D

Viszont ami kiskorom óta nagy kedvenc, az egész család szerette és szereti mai napig is, az a köves römi. Bár így családon belül nem túl gyakori, hogy leülünk játszani (igazából emlékeim is csak elvétve vannak már, szóval inkább egyáltalán nem... :D), van anyuéknak két szett, illetve a két tesóm és én is kaptunk 1-1 saját készletet, bár ez Rummikub néven fut, és a leírás is kicsit más, mi úgy játsszuk, ahogy a köves römit tanították a szüleim. Maximum 4 játékos tudja játszani egy készlettel, 4 szín van - piros, kék, sárga és fekete -, 14 "lapot" húzunk, illetve az, aki kezd, 15-öt. Akinél 15 van, letesz egyet, ami neki felesleges, majd az utána jövő ezt felhúzhatja, ha kell a készletébe. Ha nem, akkor a lefelé fordítottak közül húz. Az előzőeket nem veheti fel más, tehát mindig csak azét vehetik fel, aki előttük dobott közvetlenül. A lényeg, hogy 15 lappal lehet megnyerni a játékot, 14 lappnak sorokba kell lenni, legalább 3-3 lap egy "sor", ez lehet szín vagy szám, tehát lehet pl. kék 1, kék 2, kék 3, kék 4, és így tovább vagy kék 1, piros 1, fekete 1. Ezen kívül van két Jolly Joker kövecske, 1-1 mosolygós fej, ez bármit helyettesíthet. A 14 lapon felül marad 1, tehát akkor nyeri meg az ember, ha ő következik, ekkor a plusz egy lapot (ez nem muszáj, hogy beleilljen a sorokba) számmal lefelé leteszi.A szellemkastélyt már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni, az egyik jó barátomnak van is, de sosem jutottunk a játékig, így mikor megtudtam a páromtól, hogy van nekik, teljesen bezsongtam, és neki is álltunk játszani az összeszerelés után. Ezt is négy fő játszhatja maximum. 2 ijedt fiú és 2 ijedt lány bábú van, ezekkel kell lépkedni, először dobunk a kockával, majd pörgetünk, és lehet izgulni, hogy ne koponyát pörgessünk, mert a piros lábnyomokon állva veszély leselkedik ránk. A kastély tetejéből le kell dobni egy kis koponyát, aminek következménye lehet pl hogy levágja a fejünket a bárd vagy a lengőfolyosón fellök, lelök a lépcsőn stb, ilyenkor az előző kék lábnyomra kell lépni. Értelemszerűen az nyer, aki először felér a torony tetejébe, ez lecsukja a koporsó fedelét, ahonnan előzőleg a koponyát kellett ledobni, és így nyer.Szintén barátoméké a Labirintus nevű játék, ami először nagyon nem ment nekem, aztán amikor megértettem a lényegét, akkor erre is rákaptam. Ezt is négyen lehet maximum játszani, fel kell állítani a táblát random elhelyezve a folyosó lapjait, kiosztjuk a kártyákat, amiken a figurák szerepelnek, majd ki kell építeni úgy az utat, hogy elérjük  a figurát, amit kell. Az nyer, aki először rálép az adott képre, és a saját kiindulási helyére is visszaér.
Őszintén szólva még van a tarsolyomban pár társas, de túl hosszú lett a bejegyzés egyben, és a blogger nem engedte úgy kitenni, ezért két részbe szedtem, a másikkal a jövőhéten jövök. :]

Ti hogy álltok a társasjátékokkal? Szeretitek őket? Ha igen, mi a kedvencetek:

Köszönöm a figyelmet, szép napot és kellemes hétvégét!

5 megjegyzés:

 1. A Labirintus és a Rummikub nagy kedvenc, az utóbbit telefonon is szoktam játszani, de imádom még a Monopoly-t és a Gazdálkodj okosan!-t :D Kártyák közül römi, UNO/SOLO jöhet bárhol és bármikor.

  Tetszett a bejegyzés, jöhet még :D (most úgy játszanék :D)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én bármikor tudnék játszani velük :D
   Rummikub telefonon? Lehet hogy új függőség veszi kezdetét... :D

   Törlés
  2. unalmas perceimben mindig azzal játszok, nagyon le tud kötni (na jó, nem csak unalmas perceimben :D) Az egyik legjobb "függőség" az életemben (a lakkok mellett :D)

   Törlés
 2. a rummikubbot imádjuk mi is :) karácsonykor minden este azzal játszottunk tavaly :)

  VálaszTörlés